• LinkedIn
  • Join Us on Google Plus!
  • Subcribe to Our RSS Feed

13 Nisan 2014 Pazar

Kılıçlı Köyü Tarihçesi

12:33 // by Turker Gedik // No comments

Köyün kesin olarak kuruluş tarihi belli değildir.Bir rivayete göre Timurlenk zamanından kaldığı söylenir.Daha sonraları Bizans Rum kısmına yakın köyü Yıldırım Beyazıd istila ederek,buradan Anadolu hisarını yaptırmaya gittiği söylentileri arasındadır.Bu köye ilk gelenler Kafkas Türkleridir.Dört kabile halinde gelmişlerdir.

Köyün adı Evliya Çelebinin seyahatnamesinde şöyle tasvir edilir: ''Köyün alt tarafındaki derede kılıç balıkları sürü halinde geçtiği için köyün adı kılıçlı olarak söylenmiştir''.Diğer bir söylentide,köyün kılıçla alındığı için Kılıçlı olarak kaldığı söylenir... Karadeniz'e yakın konumlanmış Beykoz'da 20 adet köy bulunmaktadır ve bunların her biri kendine has bazı özellikler taşımaktadır.Kılıçlı köyü ise Beykoz'un en yüksek köyüdür ve köyümüzün sınırı aslında Beykoz 'unda sınırıdır.

Kılıçlı köyünün nüfusunun nereden geldiğine dair bilgiler kesin değildir. Köy sakinlerinin bir kısmı Kafkas kökenli olduklarını ifade ediyor.Ünver Oral'da bu bilgiyi doğru kabul etmiş ve hala söylendiği gibi köyü Kafkas kökenli 4 ailenin kurduğu ifade edilmiştir.1864 yılındaki Rus akınıyla bölgeden yaklaşık olarak 1.5 milyon insan göç etmiş ve bunların bir kısmı Osmanlı topraklarına yerleşmişlerdir.Mesafe uzak gibi görünse de Marmara bölgesinde Kafkas kökenli insan olduğu biliniyor.Yine Rus yönetimini bırakan Kırım Tatarları Osmanlı topraklarına göçüyor ve Bozhane köyünde kendini Tatar olduğunu iddia edenler bile var.Ayrıca köyler Muhacir denen Balkan göçmenlerine de barındırıyor. 

Kılıçlı köyü yüksekliğiyle Karadenizi görebilir durumdadır ve bu yüzden 1960+larda askeriyeye ev sahipliği yapmıştır.Köyün en yüksek yerinde bir gözetleme kulesi bulunmaktadır ve bu kulenin yapılma gerekçesi Sovyet Birliğinden gelecek herhangi bir tehdide karşı erken önlem almaktır.Fakat Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bu ihtiyaç ortadan kalkmış ve 2007 yılı itibariyle bu alan köye iade edilmiş. 2013 yılında ise Beykoz Belediyesi ve İBB kararıyla da " Türkiye'nin en büyük film platosu " Kılıçlı Film Platosu" kurulmaya başlanmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder